29 Haziran 2017 Perşembe

Trakeostomi ne zaman çıkartılır?


Trakeostomi ne zaman çıkartılır?

Elbette doktorların uygun gördüğü zaman.
Trakeostomi işlemi acil durumlarda, nefes yolları aniden tıkandığında, yüzünüz veya boynunuzda travmatik yaralanmalar meydana geldiğinde başvurulan nadir bir uygulamadır. Çoğu durumda sağlık durumunuzun uzun bir süre boyunca solunum makinesi (vantilatör) kullanılmasını gerektirdiği durumlarda trakeostomi işlemi zorunlu olarak uygulanmaktadır. Trakeostomi işlemleri hasta kendi kendine nefes almaya başladığı zaman sonlanır.
Yani doktorunuzun artık nefes alma işlemini kendi kendine başarabileceğinizi hissettiği zaman kanül çıkartılır. Ve hasta bu duruma alıştırılır.
Ben doktorumun bu duruma kara verirken hiç tereddüt etmediğini ve “bu hasta nefes alabilir” dediğini duymuştum.
Öncelerde biraz zor oluyordu. Nede olsa beyin her şeyi unutmuştu. Sonrasında hatırlamaya başlıyor ve bu özellik geri geliyor. İlk başlarda zor gelse de alıştım ve bir süre sonra yaram iyileşmeye başladı.
Yoğun bakımdan çıkıp eve gönderilmeye çalışıldığında – umut kesildiğinde-  eşime gümüş kanül takılması gerektiği ve artık bu şekilde yaşama gerektiği söylenmiş. Ancak götürülmüş olduğum hastanede doktorum buna ihtiyaç olmadığını söylemiş ve onun inancı ve benim direncim sayesinde bundan kurtulmuşum.
Trakeostomi takılı hastalar ve yakınları oldukça zorlanıyorlar. Bunun bakımı çeşitleri ve değiştirilmesi ile ilgili internette çok bilgiye ulaşabilsiniz.
Bana ulaşmak isterseniz, hasta yakınlarının ve hastaların neler hissettiği sorarsanız ve biraz morale ihtiyacınız olursa bana mail ile ulaşabilirsiniz.
Bloğumu takip ederseniz sizlere tüm deneyimlerimi paylaşacağım. Ve eğer sosyal medya hesaplarınızda paylaşırsanız pek çok insana moral verebilir.
Herkese acil şifalar. Dilerim.
Gürkan