28 Haziran 2017 Çarşamba

Yoğun bakımda yatan hasta neden uyutulur?

Yoğun bakımda yatan hasta neden uyutulur?

Unutulmamalıdır ki yoğun bakımın esas amacı hastanın yaşamasını sağlamaktır. Yoğun bakım bir tedavi ünitesi değildir. Hasta yoğun bakımda hayatta tutulmaya çalışılır. Sonrasında yoğun bakım dışına çıkan hastalar, hastalığına göre tedavi edilecekleri bölüme alınırlar.
Yaşamı tehdit altında olan hastalar yoğun bakıma alınır ve bazı hayati organları, (kalp, ciğerler, böbrekler) çeşitli tıbbi destek cihazlar vasıtasıyla desteklenir. Bu organlar yoğun bakım ihtiyacı olmadan da desteklenebilir elbette. Ancak bazen öyle bir hal oluşur ki hasta bu fonksiyonların çalışmaması yüzünden hayati tehlikeye girer. Bu durumda yoğun bakıma ihtiyaç vardır. Şu unutulmamalıdır ki, kalp, ciğerler, böbrekler,  çeşitli yardımcı mekaniklerle desteklenebilir. Ancak şu anki teknolojiyle beyni desteklemeyi başaran bir sistem yok. Beyin desteklenebilir bir organ değil. Yoğun bakım iler yaşamsal destek ünitesidir. En kısa tanımı, yoğun bakımdaki amaç hastayı yaşatmaktır.
Bu aşamada hasta yakınlarının en merak ettiği soru sanırım uyutulmak ne demek.
Sedatize etmek Nedir?
Sedatize etmek, yatıştırmak anlamında kullanılmaktadır. Tıpta sıkça kullanılan kelimelerden biridir. Bir başka anlamıyla yoğun bakımdaki hastanın ilaç ile uyutulması demektir.
Yoğun bakımdaki hastaların bir takım tedavilerinin yapılabilmesi amacıyla, ya da tedavinin bir parçası olarak hasta uyutulur. Bu şekilde yoğun bakımdaki hastalar ortamın dışında tutulur.
Yoğun bakımda hastası olan bir hasta yakını yoğun bir telaş ve endişe içindedir. Yoğun bakımdan dışarı çıkan hekim;
-Hastanızın durumu kötü, her şeye hazırlıklı olun,
-Şuuru kapalı,
-Genel durumu kötü,
-Size kötü bir haber verebiliriz.
der. Bu hasta yakını için son derece istemsiz olsa da doktorların da en kötü duruma hasta yakınını hazır tutmak için söyleyeceği en makul şeydir.
Bu durum hasta yakının bir telaş ve kaygı duymasına sebep olur. Bu telaş zamanla savaş haline gelir. Her şey, dakikaların üst üste eklenmesiyle yıllar geçmiş bir hal alır. Bu çok yoğun bir strese sebep olmakta ve hasta yakınının doktordan gelecek iyi bir söze ihtiyaç duymasına sebep olmaktadır. O anda doktordan hastanın uyandığına dair bir mesaj almak ister hasta yakını. Bu hastanın uyutulması ve uyanması sürecinde büyük bir yanılgıya sebep olur. Doktorun uyutması tedavi süreci gibi algılayacağından, hasta yakını hasta uyandırıldığında hemen her şeyin düzeleceğini düşünür. Doktorun ilacı kestiğini söylemesi hemen şu soruyu sordurur; “ uyandı mı?”
Hekimin uyguladığı ilaç sadece ortam içinde hastayı sakinleştirmek içindir. Bu aşamada hastanın uyutulmasının sebebi beynin bazı ihtiyaçlarını bastırmak ve görevin bu makinelere bırakılmasını sağlamaktır. Yani uyutulan hasta öyle mışıl mışıl uykuya dalmış ve rüya görüyor değildir.
Yani “hastanız uyutuldu” demek. Doktorların “çeşitli sebeple beyin fonksiyonlarını yönetebilmek için beyni kontrol altına alması” demek.
Hastanın uyanması da doktorun ilacı kesmesinden çok sonra olabilir. Doktorun ilacı kesmesinden birkaç gün sonra uyanmışım ben. Yani doktorun uyutması ile hastanın uyanması- yani bilincini toparlaması- aynı şey değil.
Bana ulaşmak isterseniz, hasta yakınlarının ve hastaların neler hissettiği sorarsanız ve biraz morale ihtiyacınız olursa bana mail ile ulaşabilirsiniz.
Bloğumu takip ederseniz sizlere tüm deneyimlerimi paylaşacağım. Ve eğer sosyal medya hesaplarınızda paylaşırsanız pek çok insana moral verebilir.
Herkese acil şifalar. Dilerim.
Gürkan