26 Haziran 2017 Pazartesi

Kalp durduktan kaç dakika sonra beyin ölümü gerçekleşir?

Kalp durduktan kaç dakika sonra beyin ölümü gerçekleşir?

beyin ölümü kesin ölümdür. tüm organların yönetimi beyindedir. çok eski yıllarda kalbin durması ölüm olarak nitelenirdi. ama yanlıştı. çünkü kalp daha sonra çalıştırılıp hasta hayata dönebiliyordu. ama beyin çalışmayı durdurdumu koordinasyon bitmiş oluyor. yani kesin ölüm gerçekleşiyor. organ bağışı yapılacaksa beyin ölümü gerçekleşen hastaya oksijen verilir. 72 saat daha bekletilir. organlar kullanılabilir halde ancak bu kadar korur kendini. daha sonra organlar da biter.
Beyne 3 saniye içerinde kan pompalanmadığında beyindeki bazı hücreler zarar görmeye başlıyormuş. Kalbi duran hastaların yeniden kalbi çalıştırıldığı halde beyne kan-oksijen gitmediğinden kısa bir süre sonra bu hücrelerin öldüğünü ve bunun, hastanın kalbi çalışsa bile, yaşadığı taktirde bitkisel hayat da denilen
·         Beyin hasarı,
Beyinde oluşacak ciddi hasarlar beyinin bazı fonksiyonlarının yerine getirememesi. Yani az önce söylediğim gibi Beynin duyma, görme, konuşma, yürüme gibi fonksiyonları haricinde çalışmaya devam etmesi demek. Bu durum hastanın iyileşme sürecinde yeniden öğrenmeyle geri getirilebiliyor. Kendimden biliyorum. Önceki yazımda da yazdığım gibi ben, yürümeyi, su içmeyi, konuşmayı unutmuştum. Hepsini fizik tedavi ile geri kazandım. Sağ parmaklarımdaki hasar ve konuşma sıkıntımın dışında hepsi geri geldi. Bu çok yorucu ve sıkıntılı bir süreç olsa da mümkün.
·         Bitkisel hayat,
Bu tamamen hastanın nefes alabilmesi dışında bütün organlarının durması sonucunda başımıza gelen bir durum. Doktorlar eşime, benim yaşayamayacağımı, yaşasam bile evde bitkisel hayatta olacağımı söylemişler. Bu hasta yakını için çok zor bir durum. Bu tamamen doktorların inisiyatifinde. Doktorlar;
“Evde kullanılabilecek ev tipi solunum cihazları var. Devlet bunları ücretsiz veriyor. Biz rapor düzenliyoruz. Onunla eve çıkıyor hasta. Bugünkü ekonomik şartlarda Avrupa’da da insanlar yıllarca yoğun bakımda tutulmaz. Çok kıymetli yoğun bakım yatağını sırf solunum desteği için birine bağlamazlar. Bunun ekonomik boyutunu bırakın, insani tarafı da var. Gerçekten ihtiyaç sahiplerine büyük haksızlık yaparız. ‘Hastanın yoğun bakıma ihtiyacı var mı yok mu?’ sorusu çok önemli. Varsa zaten hastamızdır. Mesela hastanın solunum desteği dışında; akciğer problemi mevcut, kalp damar sistemi yeterince düzelmemiş, tansiyonu problemli. O, eve çıkarılmaz. Hastanın ihtiyacı bittiği noktada hazırlıklarını yapıp aileye eğitim vererek taburcu ediyoruz. Bunlar aslında yatalak hastalar. Bir kısmı bitkisel hayatta. Bazısı da fonksiyonları gelişebilecek düzeyde. Çoğu yaşlı. “ diyor.
Bitkisel hayat uzun zaman sürebiliyor. Anca bu durum, hem hasta için hem hasta yakını içim zor bir süreç.
·         Beyin ölümü,
Bu durumda hastanın beynin ölmesi kişide herhangi bir hayat emaresinin kalmaması demek. Bu tanıyı destekleyecek bir sürü yardımcı test geliştirilmiş. En yaygın kullanılanları EEG, Transkraniyal Dopler Ultrasonografi, Beyin Anjiografisi ve Tomografilerdir.

Bu testlerle şu doğrulanır: Beyinde kan akımı yoktur veya beyinde herhangi bir elektriksel aktivite bulunmamaktadır. Bunlar beyin ölümü için çok ciddi kanıtlardır. Ayrıca yaptığımız çok önemli bir test daha var. O da solunum fonksiyonunun olmadığını kanıtlayan Apne Testi. 8 dakika boyunca uygulanır ve hastada hiçbir solunum gayretinin olmadığını, göğüste hiçbir hareketin bulunmadığını, hiç kıpırdamadığını gözlemlenir. Ufacık nefes aldığını düşündürecek bir hareket görsek test sonlandırılır. Bu durumda; beyin ölümü gerçekleşmiştir denemez. Aşamalar o kadar çok ki. Hiçbir şekilde nefes almasa da beyin ölümünü yüzde yüz kanıtlamaz. Testin sonunda kan gazı analizi denilen, atardamardan alınan kanın oksijen ve özellikle karbondioksit değerlerine bakılır. Bunlar çok önemlidir. Çünkü karbondioksit gazının kandaki değeri 60 mmHg’ nın üstüne çıktığında normalde solunum merkezi uyarılır, ‘Karbondioksit arttı’ diyerek akciğerlerdeki diyafram kasına ‘nefes al’ emri gönderilir. Hasta nefes alır. Ama eğer beyin öldüyse karbondioksitin yüksekliğini algılamadığı gibi emir de gönderemez.
Bu en güçlü, kesin testtir. Bu da kayda geçer . Apne testi pozitiftir diye. Bu beyin kesin öldü demektir. Karbondioksit 60 mmHg’nın altında ise negatiftir. Bir süre sonra testi tekrarlamamız gerekir. Ek testlerden en az biri kesinlikle yapılır.
Beyin ölümü gerçekleşse de bazı hastaların kalbi attığı halde aileler bu durumu kalbin durmasına kadar bekleyebilir. Yasa “ sonuna kadar bekleyeceksin diyor”. Cerrahpaşa hastanesinde yatan hamile bir kadın bebeğin gelişmesi için 14 gün boyunca tutulmuş örneğin.
Benim diyeceğim şu ki;
Kalp durduktan kaç dakika sonra beyin ölümü gerçekleşir? Diye sormadan direnin. Hastanız dirençliyle benim gibi bitkisel hayattan da, Beyin hasarından da kurtulabiliyor. Örneği benim.
Herkese acil şifalar dilerim.
Bana ulaşmak isterseniz, hasta yakınlarının ve hastaların neler hissettiği sorarsanız ve biraz morale ihtiyacınız olursa bana mail ile ulaşabilirsiniz.
Bloğumu takip ederseniz sizlere tüm deneyimlerimi paylaşacağım. Ve eğer sosyal medya hesaplarınızda paylaşırsanız pek çok insana moral verebilir.
Herkese acil şifalar. Dilerim.
Gürkan