21 Haziran 2017 Çarşamba

Kalbi duran insan ne kadar yaşar?
Kalp durması beyin hasarı?
Kalbi durup tekrar hayata dönenler.
Kalp durduktan kaç dakika sonra beyin ölümü gerçekleşir?
Yoğun bakımda hasta acı çeker mi ?
Yoğun bakımda yatan hasta neden uyutulur?
Trakeostomi ne zaman çıkarılır?
Sağ taraf felç iyileşir mi?
Felçli hasta ne zaman yürür.
Kalp durması sonucunda bilinç kaybı?
Yoğun bakımda hipotermi?
Bilinci kapalı hasta ne zaman uyanır?

 Bu soruların hepsi tüm hastaların ve tüm hasta yakınlarının çok fazla aradığı sorular biliyorum. Benim hastalığım süresince yakınlarımın en çok merak ettiği sorular bunlar.
Yazdıklarımın tamamı sadece benim deneyimlerime dayanmaktadır. Tabi ki Doktorlarımız en iyisini biliyor. Ancak ben 52 dakika sonra yaşamayı başarmışım, başka bir deyişe yaşama döndürülmüşüm.

Kalbi duran insan ne kadar yaşar?
Bunun tıbbi açıklaması elbette var ancak tıp diyor ki, bir insanın kalbini durması başka bir şey, beyinin durması başka bir şey. Kalbin durması sonucu yasal CPR süresi sadece 45 dakika ile sınırlandırılmış olsa da beyne oksijen gitmemesi yüzünden hastanın beyin ölümü gerçekleşiyormuş ya da büyük kalıcı hasatlar oluşabiliyormuş. Google araştırmalarıma Türkiye’de bir 52 dakika olayı olmuş. Aşağıdaki linkte bununla ilgi Ayşe Arman yazısını bulabilirsiniz.
Yani kalbin yeniden çalışması mümkün ancak tıpta buna çok da rastlanmıyor. Çünkü tıp prosedürü 45 dakikadan sonra bir şey yapılmasının gerekmediğini söylüyor. Ancak benim hayatımı kurtaran Bora Ulukapı gibi azimli bir hekimin gayreti sayesinde bunun mümkün olduğunu görüyoruz.
Ancak kalbin çalışmasının çok da süresinin uzamaması gerek, 3 dakika beyne oksijen gitmezse kalıcı hasar ya da beyin ölümü olabiliyormuş. Ben şanslıydım ve bütün imkanların var olduğu bir hastanede bunları yaşadım ve kalbim çalıştırılmaya uğraşılırken oksijen de verilmiş. Bu sayede sizlerle irtibat kurabiliyorum.

Şimdilik bu kadar yazabildim.
Yukarıdaki soruların hepsine yaşamış birisi olarak yanıt vermeye çalışacağım. Tabi ki unutulmamalı ki bunlar sadece benim yaşadıklarım ve kimseyle birebir uyuşmayacaktır. Ancak belki sorularınıza yol gösterici olacaktır.